Ludvig Isaksson och Malin Zakrisson med sina tre barn trivs i Trädgårdsstaden, där de snart flyttar från sitt kedjehus till stor villa i samma område. ”Här är som att bo på landet, fast nära stan.”

Familjeliv

”Att kunna ta en promenad med barnvagnen mellan åkrarna är guld värt”

Skövde växer och centrala bostadsområden förtätas, men även flera nya planeras eller är färdigbyggda. Trädgårdsstaden, som ligger 5 kilometer från Skövde centrum, byggs i fyra etapper. Fullt utbyggd ska Trädgårdsstaden innehålla 1 200 bostäder.

Text: Anders Post
Foto: Ofelia Wadskog

Bebyggelsen i Trädgårdsstaden hålls på en trivsamt varierad nivå med låghuskänsla. Den speciella stadsmodellen har sitt ursprung i England och kallas då Garden city. Arkitekturen är förhållandevis fri med olika typer av hus och upplåtelseformer. Men viktigt är att husen har en klar och enhetlig gräns mot gatan.

I ett av kedjehusen bor Ludvig Isacsson och Malin Zakrisson med barnen Hilding, fem år, tvillingarna Boel och Loke, som är två år. Familjen flyttade till ett kedjehus i Trädgårdsstaden 2018, men har nu blivit trångbodda sedan tvillingarna kom till världen.

– Genom tomtkön fick vi en rejäl tomt i en annan del av Trädgårdsstaden, berättar Ludvig Isacsson. 

Villan som ska byggas blir på 195 kvadratmeter och är ritad av Ludvig och Malin.

– Vi har inspirerats av olika hus vi tittat på och har fått hjälp av företaget Skövdevillan, berättar Malin. Viktigt är att barnen kan ha varsitt rum. För övrigt får den nya bostaden både gästrum och stora sociala ytor. Till detta kommer även en stor tomt.

Tomterna i Trädgårdsstaden ligger alltid bakom husen eftersom framsidan ska vara nära gatan.

Att flytta till någon annan stadsdel var inte aktuellt för familjen när kedjehuset blev för trångt. Både Ludvig och Malin tycker att Trädgårdsstaden har allt för en bra livsmiljö.

– Ja här finns träd, grönt, häckar och odlingsbackar, säger Ludvig. Men även butiker, service och gym.

– Dessutom är vi faktiskt på landet med naturen in på knuten, men ändå väldigt nära stan, säger Malin. Och det märks att folk trivs, för det är få hus härifrån som kommer ut på marknaden.

– Att kunna ta en promenad med barnvagnen mellan åkrarna är guld värt, säger Ludvig.