Snart blir Skövdes paradgata full av liv och uteserveringar

anhede-170711-173336-09538-print

Fler uteserveringar kommer att få plats på Hertig Johans gata. (Foto: Skövde kommun/Jesper Anhede)

Paradstråket Hertig Johans gata har under vintern och våren varit inhägnad för ombyggnation. Målsättningen är att skapa ett livfullt stråk mellan Resecentrum och Stads­huset. Till sommaren ska Skövdes paradgata blomstra med fler uteserveringar och folkliv.

Gatan byggs om i två etapper: östra delen som går från Resecentrum upp till torget, och västra delen – över torget och upp mot Stadshuset.
– Det här är vår paradgata, och det ska synas, säger Evalena Öman som är stadsträdgårdsmästare på Skövde kommun.

Varför byggs gatan om?
– För att få en mer inbjudande stadsmiljö, en gata full av liv som främjar promenadstråken med bland annat breddade trottoarer som ger plats för fler uteserveringar. Ytorna anpassas för hög framkomlighet där alla ska kunna ta sig fram. På ytan där uteserveringarna kommer att ligga används till exempel granithällar – ett mer beständigt material som kan kännas lite lyxigare. Vi tar även bort trottoarkanterna för att öka framkomligheten.

På den östra delen som går från Resecentrum gränsar ju gatan på ena sidan mot kyrkparken, hur kommer det att se ut där?
– Här anlägger vi en parkpromenad där dagens träd bildar en allé. Vi kommer också att ställa ut nya parkbänkar.

Även den västra delen av Hertig Johans gata upp mot Stadshuset får ju en ansiktslyftning, blir det uteserveringar även där?
– Ja, vi hoppas att även den delen av paradgatan ska locka företagarna i branschen att flytta ut delar av sin servering på den nya breddade trottoaren.

Text: Anders Post