Frostaliden blir Sveriges största bostadsområde där höga hus byggs med trästomme

SkîvdebostÑder Frostaliden

Fotomontage över Skövdebostäders del av Frostaliden. (Bild: Arkitekt Studio Ekberg/Linus Romberg)

I Sverige har vi byggt trähus sedan urminnes tider. Det beror på att vi haft och har mycket skog. Men att bygga trähus på höjden har inte varit något realistiskt alternativ – förrän på senare år. I Skövde förverkligas trähusbyggandet på höjden genom bostadsområdet Frostaliden.

Frostaliden ligger naturskönt i de södra delarna av Karstorpsområdet, och med tio minuters cykeltur till Skövdes centrala delar. Frostaliden blir Sveriges största bostadsområde där höghusen har trästomme. Kvarteret är en del av det nationella projektet Trästad 2012. Visionen är att området ska ligga i framkant när det gäller klimatsmarta lösningar, och bli trendsättare för miljömässig byggnation.

Världens högsta trähus finns i Bergen i Norge. Det är 51 meter högt och innehåller 14 våningar med 62 lägenheter. Lika höga hus blir det dock inte i Frostaliden. Här byggs 12 höghus med 7–8 våningar och totalt 350 lägenheter. De första husen påbörjades 2016 och den sista inflyttningen sker runt 2020.
Projektet Trästad 2012 startades för att utveckla nya koncept när det gäller att bygga i trä. Projektet har genomförts i samverkan med ett antal kommuner, däribland Skövde.
– Vi anslöt oss till detta omfattande projekt för att öka kunskapen om att bygga i trä i jämförelse med mer traditionella byggmaterial som stål och betong, berättar Claes Clausen som är Skövdes stadsarkitekt. Frostaliden blev vårt bidrag till den här intressanta utvecklingen. Förutom att det är klimatsmart att bygga med trämaterial så vittnar många om att inomhusmiljöerna blir väldigt behagliga.
En annan fördel som en av byggarna i området framhåller är mycket bra ljudisolering mellan de olika våningsplanen, vilket kanske inte stämmer överens med den generella bilden av trähus.

Frostalidens bostadsområde ligger bara ett stenkast från Karstorps friluftsområde med närhet till Lillegårdens idrottsplats, förskola, grundskola, vård­central och köpcentra. Själva friluftsområdet innehåller badsjö, promenadstigar, kolonilotter och skog. Lägenheterna i Frostaliden blir en blandning mellan hyresrätter och bostadsrätter.
– Att det här bostadsområdet skulle vara ett experiment är lite för mycket sagt, säger Claes Clausen. Men det är ju ett nytt grepp som vi kommer att utvärdera, och förhoppningen är att det ska leda till att fler högre hus byggs med material i trä, både i Skövde och i andra kommuner.

Text: Anders Mathlein