Billingens redan stora dragningskraft stärks ännu mer

kombispar

Kombispåret på Billingens fritidsområde kommer vara klart säsongen 2018/2019. Spåret kommer att bli 10 kilometer långt och vara 12 meter brett på vissa partier och kunna användas för såväl cykling, löpning och andra motionsformer. (Foto: Skövde kommun)

Skövdes eget berg har alltid funnits där, eller i alla fall i omkring 500 miljoner år. Generationer har sökt sig till Billingen för friluftsliv och naturupplevelser. På och omkring berget finns mängder av naturreservat, och att se träden blomma på sluttningarna är en skönhetsupplevelse i klass med Japans körsbärsfestivaler.

Nu ska Billingens dragningskraft ytterligare förstärkas. Målet är att det ska bli ett av södra och västra Sveriges största besöksmål både sommar och vinter.
– Det är en politisk satsning för staden och besöksnäringen, säger fastighetschef Ingemar Linusson vid Skövde kommun. Vi lägger omkring 250 miljoner kronor på projektet.
Kommunen samverkar med entreprenören Peab, och arbetet sker i delprojekt. Stegvis kommer attraktionerna att utvecklas och bli fler. Nästa säsong kan längdskidåkare sträcka ut på ett tio kilometer långt konstsnöspår, befintliga motionsslingor byggs ut och nya spår för mountainbike tillkommer. Billingebacken blir dubbelt så lång, och förutom släplift och barnlift byggs en gondollift med station på Dalvägen. Den blir en ny kommunikationsled upp på berget med en maxkapacitet på 1600 passagerare i timmen. På det magnifikt belägna Billingebadet ska de allmänna utrymmena fräschas upp under våren.

Kärnan i fritidsområdet blir den nya servicebyggnaden Billingecentret. Där ska bland annat finnas klubbrum, duschar, bastu, utrymmen för entreprenörer som exempelvis träningskonsulter, och sannolikt även en restaurang. Parallellt med detta ska också First Hotel Billingehus renoveras och byggas ut.
Idén till förnyelsen och utvecklingen av Billingen har funnits länge, och tanken är att det inte bara ska vara till glädje för Skövdeborna och en magnet för besöksnäringen, utan att det ska ha tillräcklig lyskraft för att finnas i bilden när människor överväger att flytta till staden.
– Vi räknar med att allt är klart till senhösten 2020, säger Ingemar Linusson. Nu handlar det om att hitta de rätta formerna för att marknadsföra Billingen.

Text: Anders Mathlein

Läs mer
Läs mer om projektet på kommunens webbplats www.skovde.se/billingen